Vybuchla vojenská munícia, robotníčka má dieru v stehne

08.11.2011 Poprad

POPRAD 8. novembra (WEBNOVINY) – Pri dnešnom výbuchu munície v bývalom Vojenskom výcvikovom priestore Javorina v Levočských vrchoch sa zranili dve lesné robotníčky, 38-ročnú ženu s ťažkým poranením nohy previezli leteckí záchranári z Popradu do popradskej nemocnice.

Druhú, 35-ročnú ženu s ľahšími zraneniami previezla sanitka na ošetrenie do nemocnice v Starej Ľubovni, informovala SITA prešovská policajná hovorkyňa Jana Karnišová.

Podľa doterajších zistení ráno medzi 7:30 a 7:45 päť mužov a päť žien pracujúcich pre obec Ihľany v okrese Kežmarok prišlo do lokality Majerka, kde čistili les po ťažbe. Po zapálení nahádzaných konárov nastala explózia.

Pri nej sa zranili dve ženy. Podľa vyjadrení polície ťažko zranená žena mala „dieru v stehne.“ Stalo sa to v zložitom horskom teréne, policajti sa na miesto nehody dostali len pomocou ťažkej lesnej techniky. V prvých chvíľach bola zložitá aj presná lokalizácia miesta nehody.

Presnú príčinu a okolnosti výbuchu vyšetruje polícia. Na miesto nehody smerujú aj pyrotechnici. „S najväčšou pravdepodobnosťou to bude vyšetrovať polícia v Spišskej Belej,“ dodala Karnišová.
 
Doplnené:
 
Ihľany 8. novembra (TASR) – V Levočských lesoch na obcou Ihľany došlo dnes ráno k výbuchu, pri ktorom sa zranili dve osoby. Na mieste zasahovala popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE (VZZS) a posádka rýchlej zdravotnej pomoci (RZP).
Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Karnišová uviedla, že k udalosti došlo krátko pred 8. hodinou, keď päť žien a päť mužov čistilo lesný porast v lokalite zvanej Majerka.
"Podľa predbežných zistení lesní robotníci vykonávali tieto práce pre obec Ihľany. Konáre ukladali na jedno miesto a pri ich spaľovaní došlo z doposiaľ nezistených príčin k explózii. Na mieste sa pritom zranili dve ženy," uviedla Karnišová. Dodala, že prípad vyšetruje príslušné oddelenie Policajného zboru.
Ako uviedla hovorkyňa VZZS Sylvia Galajda, lesné robotníčky utrpeli pri vzniknutej tlakovej vlne a výbuchu viaceré zranenia. "Pomocou palubného navijaku k nim spustili lekára, ktorý ošetril ťažšie zranenú pacientku, ktorej letiaci úlomok zasiahol stehno. Naložil ju do horizontálnej siete a opäť navijakom ich evakuovali z miesta nehody," spresnila Galajda.
Doplnila, že so zranenou 38-ročnou ženou z okresu Kežmarok letel vrtuľník do popradskej nemocnice. Posádka RZP transportovala druhú zranenú do nemocnice v Starej Ľubovni.
 

Vyberte región